Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A hangterápia, rezgésterápia lényege


Ha az egészségünkről van szó, szeretnénk pontosan tudni, hogyan hat egy alkalmazott eszköz vagy eljárás – s még inkább így van ez, ha alternatív gyógymódról van szó. Ezért fontosnak tartjuk, hogy röviden felvázoljuk a rezgésterápia és hangterápia lényegét.

A hangok harmonizáló, gyógyító hatását évezredek óta ismerik és alkalmazzák az emberek, de a hangérzetek és a hangok élettani hatásának mai értelemben vett tudományos vizsgálata csak a 19. században kezdődött el. A 20. század fizikai, zenepszichológiai, művészetpszichológiai, hangpszichológiai kutatásainak, neves agykutatók munkájának köszönhetően mára a hangterápia, rezgésterápia, zeneterápia körüli misztikum tűnőben van. Már nem úgy tekintenek e módszerekre mint mágusok, varázslók, sámánok csodatevő eljárására, hanem mint a jelen civilizáció által újra életre hívott alternatív gyógymódok egyikére, mely „high-tech” eszközökkel kiegészítve visszatért a hétköznapokba és a modern orvoslásba egyaránt, annak ellenére, hogy hatásuk dokumentációja még mindig hiányos, s jótékony hatásuk a kliensek elvárásán és hajlandóságán is múlik.

http://www.nlcafe.hu/data/cikk/8/71442/6.jpg

Mi áll a hangterápia, rezgésterápia „újrafelfedezésének” hátterében?
Mindannyian tapasztalhatjuk, hogy a folyamatosan gyorsuló, mindig többet, gyorsabbat követelő high-speed társadalom szinte a markában tart bennünket. Technikai eszközökkel telezsúfolt életterünkben, a mindennapok stresszének és a növekvő kiszolgáltatottság megtapasztalásának kitett emberek életében a pihenés, a nyugalom és a lazítás szinte már luxus. Kevés időnk marad saját belső egyensúlyunk megtalálására és megőrzésére, nem könnyű életünknek új irányt mutatni. Ennek eredményeként egyre több ember panaszkodik betegségre, krónikus fáradtságra, kiégettségre; a depresszió lassan már népbetegségnek számít; drasztikusan nő a gyógyszerfogyasztás. A modern gyógyászat pedig egyre kevésbé tud megfelelni a vele szemben támasztott, nemegyszer irreális elvárásoknak.

Nem csoda tehát, ha a huszonegyedik század embere keresi azt a gondolatvilágot, azokat az energiákat, rezgéseket, amelyek képesek táplálni és újjáéleszteni az életerőt, helyreállítani a megzavart energiaegyensúlyt, s gyógyulást, egészséget hoznak az életébe. S mindezt olyan megfogalmazásban, amely megfelel korunk emberének. Energia, energia-egyensúly, energiamező, vibráció, energia-konstelláció, energiafolyam, harmónia, transzformáció, kozmikus törvények — ezek a szavak akár jelszavai is lehetnének azoknak, akik az egyén és a világ gyógyulását a szellemi területről a materiális területre kiterjedő összhangban képzelik megvalósulni.

Mit mondanak a hangok és rezgések természetéről az ősi alaptanítások?
A rezgésterápia, hangterápia valamilyen formában a világ összes ősi civilizációjában felbukkant. Ismerték és alkalmazták a tibetiek, kínaiak, az ősi egyiptomiak, a görögök, a japánok, sőt az ausztrál őslakosok is tudatában voltak a rezgések gyógyító erejének. E csodálatra méltó kultúrákban az emberek harmóniában éltek a természettel, s mintegy hozzá tudták magukat kapcsolni a föld és a teremtmények természetes energiáihoz. Úgy hitték ugyanis, hogy a világmindenség egy élő organizmus, mely életerővel, finom energiafolyamokkal van megtöltve, s ez az egyetemes energia minden élet fő alkotóeleme. Az összes keleti filozófia, gyógyászati eljárás alaptanítása, hogy ha az ember harmóniában él a természet törvényeivel, úgy egészséges és kiegyensúlyozott lesz, mivel az életenergia szabadon és egyenletesen tud áramolni a testben. Egyértelműen a gátolt energiaáramlást tették felelőssé a megzavart energiaegyensúlyért, az érzelmek labilitásáért, a haragosság, félelem, idegesség, szomorúság kialakulásáért. Ezek a negatív érzelmi állapotok ugyanis gyengítik a testet, és támadhatóvá teszik azt a betegségekkel szemben.

http://www.astronet.hu/db/0A/B9/95028-2-d00001AB969989ebb031e.jpg

Aki először találkozik ilyesféle elgondolásokkal, azzal a megállapítással, hogy a világban minden létező át van itatva energiával, először talán kételkedéssel fogja olvasni e sorokat, netán túlságosan is misztikusnak találja. Pedig nem annyira titokzatos vagy rejtélyes, mint amilyennek látszódik. Napjainkban már a modern kvantummechanika, az elemi részecskék fizikájának kutatói is elismerik, hogy a modern természettudományok és a távol-keleti tanítások között számos analógia áll fenn. A rendszerelméletből, a kvantumfizika eredményeiből is leszűrhető olyan következtetés, hogy a szüntelen mozgás a világegyetemben mindenütt jelen van, s világunk energiamezői, rezgő hullámformái folyamatosan hatnak egymásra. Tudományosan is alátámasztható a megállapítás, miszerint minden fizikai létezőnek, legyen az ásvány, növény, állat vagy ember, saját energiamezője van. Az emberi elektromágneses energiamező pontos műszerekkel mérhető, sőt fényképfelvételek is készíthetők róla. Környezetünk rezgéshullámai hatással vannak energiamezőnkre, vitalitásunkra, egészségünkre, azaz védelmezhetik, javíthatják, de akár rombolhatják is testi, lelki, szellemi jólétünket.

Összefoglalva tehát azt mondhatjuk, hogy a hangterápia, rezgésterápia, mint rezgésekkel, energiával való kezelés lényege abban áll, hogy a test energiamezejében keletkező zavarok gyógyító rezgések segítségével harmonizálhatóak. A megzavart energiaegyensúly helyreállítása lehetővé teszi a gyógyító energia szabad áramlását, s ez az energia-harmónia egészséget, vitalitást, érzelmi stabilitást, elégedettség érzetet eredményez.

A belső egyensúly felé vezető út rövidebb, mint gondolnánk!

 

 

Az életerő 5 forrása

 

Az ősi keleti felfogás szerint 5 különbözőféle életenergia táplálja földi létünket. Amire viszont a világ nyugati felén képesek vagyunk, az leginkább a saját energiáink vég nélküli pazarlása.

Velünk született életerő

A keleti filozófiák szerint a vesékben tárolódik ez az energia, melynek mértéke a magunkkal hozott karma következménye és mennyisége jelöli ki milyen hosszú életünk lesz. Segítségével épül fel testünk, ám életünk közepétől fokozatosan csökken az életenergiánk és folyamatosan különböző hatások függvényében tudunk hozzájutni.

Amennyiben az életerő valahol eltorlaszolódik, akkor előbb-utóbb szervi bajok jelentkeznek. Egész rendszerünk úgy van összerakva, hogy életünk második szakaszában szellemi képességeink tudatában extra energiához juthatunk, pótolhatjuk a bioenergiánkat és az univerzum energiája meggyógyít, megfiatalít bennünket.

 

Ételből nyert energia

Az testünkbe kerülő ételekből energiát és információt nyerünk, melynek minőségét, rezgésszintjét a bevitt táplálék befolyásolja. A keleti orvoslás tanai szerint a például csirkehús formájában elfogyasztott állati eredetű étel tartalmazza az élőlény tapasztalatait, halálának információit, így épül be a testünkbe.

Állatok esetén a vér, a szív és az agyvelő hordozza leginkább ezeket a rezgéseket. A növényi alapú táplálkozás egyik előnye, hogy nem tartalmaz negatív traumákat, mint egy vágóhídi futószalagon leölt állat húsa. A táplálékfelvételben két dolog fontos: mit eszünk és milyen irányultsággal fogyasztjuk el. A kérdés: melyik étel válik a javunkra? A tápláló étel és a jó étkezés az életet ünnepli, feléleszti az életerőt és az érzékeinket. A testünk mindig tudja mikor, mennyit és mit is támogat.

Az éltető prána

Az indiai upanisadok azt tanítja, hogy a földön egyetlen törvény van: a belégzés és a kilégzés, amit tudnunk kell az élethez. A belégzés azt szimbolizálja, amit befogadunk és beépítünk magunkba a környezetünkből és azt is jelképezi, ahogy a világossághoz, az élethez viszonyulunk. Míg a kilégzésben jelenhet meg mindaz, amitől megválunk, amit elengedünk és ahogy a sötétséghez, a halálhoz viszonyulunk.

A légzés által veszi fel a szervezet az ezoterikus tanításokban Chi-nek - életerőnek nevezett energiát. A jóga rendszerek tanítják, hogy légzéstechnikával miként szabályozható az életerő felvétele és szabályozása. Testünk öntudatlan módon életenergiát vesz fel a napból és a földből is, így három féle pránáról beszélnek a tanítások: soláris prána, levegő prána és föld prána, ami életben tartja és óvja testünk egészségét.

Emberi kapcsolatok

Mi, emberek versengünk az energiáért, mások figyelméért. Ez a küzdelem, ez az energiacsere rejtőzik konfliktusaink mélyén. Harag, félelem, keserűség, zárkózottság, borúlátás, ítélkezés és persze a közönséges fáradtság mind hozzájárulnak energiaszintünk apadásához.

Manapság kevés idő jut érzelmeink vizsgálatára, pedig múltunk rendezése elengedhetetlen spirituális fejlődésünkhöz. Mindaddig, amíg nem tudjuk egy helyzetben mitől reagálunk haraggal, kétségbeeséssel, addig elfojtásaink mindig megakadályoznak abban, hogy töltés nélkül legyünk jelen a mindennapokban.

Ez olyan, mintha egy fátyol mögül, érzelmeink, fájdalmaink szűrőjén keresztül élnénk az életünk. Az érzelmi viszonyulásaink megtisztítása a legfontosabb lépés ahhoz, hogy változást tapasztaljunk az életünkben. Amint könnyítünk az érzelmi csomagunkon, kilélegezzük a negatív mintáikat és beszívjuk a fényt, egyre több teremtő erőt tapasztalunk magunkban. Találkozásaink alkalmával kizárólag a szeretet és elfogadás alapú jelenlét hoz mindkét fél számára pozitív energiát.

Kozmikus energiafelvétel

Tibeti és kínai tanítások szerint a kozmikus energiához az ember testében található energiaközpontok, ún. csakrák által lehet hozzáférni. Szellemi gyakorlatok segítségével, sokszor mester irányításával javasolt ezen energiaközpontok tisztításához, aktiválásához, feltöltéséhez látni, mert egyébként olyan folyamatokat indíthatunk be, melyeket nehezen tudnánk uralni.

Itt is érdemes a fokozatosság elvét betartani, hiszen a spirituális út messze nem jókedvű sétagalopp pár könyvvel a hónunk alatt. Életminőségünk, érzelmi tisztulásunk által lehetségessé válik, hogy önmagunkban egyesítsük a test és a tudat energiáit.

Amíg megosztottságban érzékeljük önmagunkat a világban, addig valódi életfeladatunkat sem leljük, az anyagi javak megszerzése ellenére él bennünk egy mélységes vágy valami iránt, amit nem tudjuk merre keressünk. A keresés közben egyre több fénycsíra, egyre több kozmikus energia tárolódik bennünk, mígnem teremtőerőnk tudatára ébredünk. Minden út az Egységbe vezet.

Lélegezzetek mélyeket!