Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 

Tai chi - a harmóniában létezés művészete

Mozgás, meditáció, harcművészet és filozófia, szépség és harmónia egyaránt jelen van a tai chiben. Ez az ősi keleti gyógymód a test, a lélek és a tudat edzése egyszerre, vagyis a teljes embert alakító életfelfogásnak is tekinthetjük.


Szépítő mozgás

Aki lát egy tai chi csoportot gyakorolni, azt biztosan megragadja e mozgásformának a különlegessége. Nem kell hozzá költséges felszerelés, sem speciális edzőruha, még az sem szükséges, hogy szép alakú, kisportolt emberek végezzék a gyakorlatokat: a tai chi egyik ismérve éppen az, hogy az esetlen mozgású, átlagos megjelenésű embereket is széppé tudja varázsolni. A lassú, lágy, finoman megformált, hullámszerű mozdulatok méltóságteljes nyugalmat és harmóniát sugároznak magukból - ez a harmónia ül ki a gyakorlatot végző arcára, ez költözik a tekintetébe is. - A tai chi bármikor elkezdhető, és alighogy elkezdi valaki, szinte azonnal érződik a hatása is: először az illető testét, majd a lelkét is "rendezi" - mutatta be "nagy szerelmét" Andrási Éva gyógytornász, aki 16 éve tai chizik és 8 éve vezet tai chi csoportokat. Nem könnyű megfogalmazni e mozgásforma lényegét, de sokat elárul, hogy nevezik a "harmóniában létezés művészetének is". Az alapgyakorlatok elsajátítása után mondhatnánk, hogy minden ember a saját tai chiját kezdi formálni, hiszen a legfontosabb eleme éppen az, hogyan kerül valaki valódi, élő kapcsolatba saját legbensőbb énjével, hogyan találja meg saját egyensúlyát, testi nyugalmát, lelki békéjét. A nyugati civilizációban felnőtt embernek nem egyértelmű test-lélek-tudat hármas egysége: mi ezt valamikor a gyerekkorunkban elvesztjük, annál nagyobb érték, ha a tai chi gyakorlása közben rátalálunk erre a belső harmóniára.


Gyógyító gyakorlatok

A tai chinak nincs ellenjavallata, bárki, bármikor hozzáfoghat. Még mozgáskorlátozottak számára is hozhat kellemes meglepetést: Andrási Éva praxisában sok jó példa bizonyítja, hogy különösen a gerinchez kapcsolódó betegségek esetében rendkívül jó hatású. Ez a több ezer éves mozgáskultúra a taoizmus filozófiájához kapcsolódik. "Ha sokat beszélsz, sokat tévedhetsz: tedd, és megjön a válasz" - int az ősi bölcsesség. Valóban így van ez a tai chival is: minden gyakorlás kamatozik, az embert visszavezeti a saját erejéhez. A kedvező változás először a testen jelentkezik: a lassú mozgás, a mély légzés, az energiafeltöltődés során, a gyakorlás által gyógyulnak a diszharmóniák, egyenes testtartás, gömbölyű izomformák alakulnak ki, a görcsös izmok ellazulnak, az egyensúlyérzék erősödik. Nyugodtabb, harmonikusabb mozgás alakul ki: a lassabb, átélt mozdulatsorok segítenek levetkőzni az évek során rárakódott sémákat, indulati töltéseket, amelyek az izmokba voltak kódolva. Mozgásszervi panaszok, gerincbántalmak (gerincsérv, discopatia, nyak- és derékfájdalmak, csípőproblémák) esetén is látványos javulást hoz. A kínai tapasztalatok szerint még a nyugaton gyógyíthatatlannak tartott szklerózis multiplex ellen is jó hatást ér el az életenergia növelésével.
Nemcsak a test, hanem a lélek is gyógyul: a gyakorlatok olyan fokú koncentrációt igényelnek, ami szinte elmossa a napi stresszt, a fejfájást, sőt oldja a régebbi fóbiákat, szorongásokat, görcsöket is. A résztvevő közvetlenebb, derűsebb, toleránsabb, szabadabb lesz. Ezt el lehet érni néhány hét és több év alatt is, a gyakorlás sűrűségétől függően. Depressziósoknak is sokat segíthet, hiszen ha valaki élő kapcsolatba kerül önmagával, visszatalál saját erejéhez, egyensúlyához, az már jó úton van a teljes gyógyulás felé.


Kismamáknak ajánlott

Andrási Éva rendszeresen tart kismamáknak is tai chi foglalkozást. Minden nőnek fokozottabban szüksége van arra, hogy tudjon erőt meríteni, feltöltekezni, mivel a modern élet különösen nagy terheket ró rájuk, a folyamatos hajszában hamar kimerülnek - mondja. A tai chi megtanítja őket arra, hogyan találjanak saját magukban erőforrást, hogyan tehetik rendbe saját testüket-lelküket. Ha ez sikerül, akkor képesek másoknak is adni, családjuk felé is sugározni ebből a megtalált lelkierőből, nyugalomból. Várandós kismamáknak a tai chi kiváltképpen ajánlott: a mozgásban átélt ellazulás, "mozgásmeditáció" elsimítja esetleges görcseiket, szorongásaikat, és olyan békével és nyugalommal tölti fel őket, amely ideális ebben az élethelyzetben saját maguk, a magzatuk és a környezetük számára egyaránt.


Meditációtól a harcművészetig

Tai chi tanfolyamok sokfelé találhatók. Van olyan kurzus, amely e mozgásforma eredeti, harcművészeti jellegét domborítja ki, és olyan is, amely inkább az ellazulást, a harmóniát keresi benne. Az alapgyakorlatokat azonban bármelyikkel el lehet sajátítani, és idővel valamennyi elvezet a lelki egészséghez. Könyvből, videóról is meg lehet tanulni, ha nehezebben is, de kár lenne lemondani a személyes visszacsatolás, korrekció lehetőségéről, amellyel az edző segítheti a gyakorlót. Ha valaki elsajátítja, akkor önmaga is tudja majd végezni, el tudja juttatni magát a vágyott harmóniába, nyugalomba.

 

 

Gyógynövények

Nincs olyan emberi település, és nincs olyan civilizáció, ahol a természetes környezet nem számított volna minden időben a gyógyhatású szerek kincses bányájának. Őseink bámulatos megfigyelőképességgel és éleslátással tárták szélesre a gyógynövények és természetes gyógyszerek tárházának kapuját. Nemzedékről nemzedékre örökítették át ezt a tudást. E tekintetben talán az ősi Kínában halmozták fel a legtapasztalatibb és legmélyebb ismereteket. Aztán a római birodalom figyelemreméltó haladást ért el a betegségek megelőzésében, a higiéniás körülmények javulásának köszönhetően. Megoldották a víztisztítást és a szennyvízelvezetést, de ismerték a fertőzés fogalmát is és járványok idején elkülönítették a fertőzötteket. A római orvoslásnak kiemelkedő alakja Dioscorides megalkotta minden idők egyik legátfogóbb herbáriumát, benne 600 gyógynövény leírásával és illusztrációjával. Az ezt követő korszakban szédületes fejlődésnek indult az orvoslás és benne a gyógynövények alkalmazása és a belőlük készült főzetek használata bekerült a köztudatba. Kolumbusz felfedezte Amerikát és addig ismeretlen gyógynövényeket hozott Európába. Az anatómiai ismeretek gyarapodása /hála például a reneszánsz géniuszának Leonardo da Vincinek,/ oda vezetett hogy a gyógyítok egyre hatékonyabban szálltak szembe egyes addig gyógyíthatatlanak hitt betegségekkel. Ez a-kor azonban még bővelkedett a sok tízezer áldozatot követelő járványokban elég ha csak a pestisre gondolunk. Azt ezt követő évszázadokban felfedezték a betegségekre igazán hatni tudó növényi és állati eredetű alkotó anyagokat, és azok hatás mechanizmusát és összetételét. Lassan megindult a „Nagyüzemi” gyógyszergyártás. Korunk embere, szinte nyakló nélkül szedi be a különböző kemikáliákat vélt vagy valós panaszaira. Feledésbe taszítva őseink a természetből merített hatalmas tudását. Az alábbiakban egy kis összeállítást készítettem az általam fontosnak gondolt gyógyhatású növényekből. Természetesen a teljesség igénye nélkül, hiszen a föld anya tudása kimeríthetetlen....

 

 

 

 

Fehér fagyöngy

 

ImageMindnyájan ismerjük ezt a szép, különösen év vége táján kedvelt,  puha fákon élősködő cserjét. Zöldessárga, bőrszerű örökzöld levelű növény. Nyálkás, üveges bogyói fehérek vagy sárgák. Érdekes módon szaporodnak, csak a madarak csőréből vagy ürülékéből emésztetlenül kerülve  a természetbe, mert egyébként, sem vízbe, sem földbe kerülve nem csíráznak ki.

 

Már a régi magyar füveskönyvekben is megtalálható, ősrégi varázsfüve volt elődeinknek. Már a kelta papok is szent növényként tisztelték, mint minden bajra jó általános gyógyszert. (Csak a fehér fagyöngy a gyógyhatású)
Nem szabad minden időben gyűjteni, csak október elejétől december közepéig, vagy márciusban és áprilisban. Ilyenkor talán könnyebb, mert a termést a madarak már lecsipegették. A növény szárát apróra vágva, a levelet lehet egyben szárítani.

ImageÁltalánosan elterjedt, hogy a fagyöngy mérgező növény, ez igaz, de csak a nyálkás bogyókra. A szárak és a levelek krónikus anyagcsere-rendellenességre, a hasnyálmirigyre, valamint az ideg- és keringési rendszerre vannak különösen jó hatással. Most csak néhány felhasználási javaslatot írok le, talán a legáltalánosabb és leggyakoribb jelenségekre.
Cukorbetegségeknél egy féléves folyamatos teakúra tünetmentessé tesz.

Ugyanilyen a keringési rendszerre történő hatása, pl. érelmeszesedés megelőzése, vagy már konkrét baj, pl. agyvérzéses állapot javítására. Minden esetben hat hetes kúra ajánlott, krónikus állapotban akár 3x egymás után. Érdemes az adagokat étkezés előtt és után megfelezve fogyasztani.

Vérnyomás problémákra is kiváló, mivel hatóanyagai az egész szervezet működését összehangolják, a magas vérnyomás csökken, az alacsony emelkedik, a szív megnyugszik és szabályos ritmusúvá válik. Rohanó, stresszes világunkban nélkülözhetetlen segítsége a szívnek és keringési rendszernek. Évente végig kellene csinálnia mindenkinek egy hat hetes teakúrát: három héten át 3 csésze, két héten át 2 csésze, végül 1 hétig egy csésze elfogyasztásával.
Még egy érdekesség: még a fehér bogyókat is használhatjuk, persze csak külsőleg:  a friss fehér bogyókat disznózsírral elkeverjük és a fagyott részekre kenjük.

ImageTeakészítés: csak hidegen szabad készíteni!
¼ liter vízben  1 púpos teáskanál szárított fagyöngyöt éjszakán át áztatunk, másnap meglangyosítjuk  (nem lehet meleg), majd leszűrjük. Így fogyasztjuk többszörre elosztva. Legjobb forró vízbe állított üvegben langyosítani.
Újabban rákmegelőző szerként is ajánlják.

 

Kislevelű hárs (Tilia cordata)

 

 

ImageEgyik legismertebb gyógynövényünk, a belőle készült tea a kamilla mellett a házipatikák talán leggyakrabban használt szere. A hársfa parkjaink, útmenti fasoraink kedvelt növénye, szárazságtűrő, szép formájú koronát nevelő fa.

 

Magyarországon a hárs több faja is megtalálható. Díszfaként legelterjedtebb az ezüsthárs (Tilia argentea). Könnyen felismerhetjük arról, hogy leveleinek fonákja szürkés, ezüstös színű, puha tapintású. Ennek a fának a virága nem használható fel teának, ezért ne is gyűjtsük. A másik két faj, a kislevelű hárs és a nagylevelű hárs (Tilia platyphyllos) levélfonákja zöld színű. Ezekről a fákról nyugodtan gyűjthetünk virágokat.
A hársfa teáját mindenféle légúti panasz és meghűlés kezelésére használhatjuk. Izzasztó és vizelethajtó hatása is van. Forrázata bőrápoló szerkánt és reumás panaszok enyhítésére is használható.
ImageTeához egy csésze vízzel forrázzunk le két teáskanálnyi hársfavirágot, és 5- percig hagyjuk állni. Melegen fogyasszuk, mézzel ízesítve még hatékonyabb.
Borogatáshoz kétszeres mennyiségű hársfavirágot vegyünk, és a kihűlt, langyos forrázattal borogassuk a fájdalmas testrészt vagy bőrfelületet. Antibakteriális hatása miatt zsíros, pattanásos arcbőrre is jó hatással van. A forrázattal naponta többször törölgessük át az arcot.
 Jó tudni…
-    A hársfa különösen hosszú életű fa, 500 év feletti példányai is ismertek.
-    A hársvirágról gyűjtött méz aromás, markáns ízű, különösen hatásos meghűléses betegségek esetén.
-    Nagyon fontos eltalálni a virágok gyűjtéséhez megfelelő időpontot. Ha a virág már teljesen ki van nyílva, akkor száradás közben le fog peregni. Ha a bimbók még zártak, nem nyíltak ki, akkor nem tudunk belőle jó minőségű teát készíteni. A már nyitott, de még nem teljesen kinyílt virágokat szedjük le, a virág szárával és a száron található világos színű levélkével (murvalevél) együtt.
-    Legyünk óvatosan gyűjtés közben, mert a hárs csodálatos illatot árasztó virágai nemcsak minket vonzanak, hanem rengeteg méhet és darazsat is.
-    A pollenre allergiások inkább kerüljék a teljes virágzásban álló hársfákat.

 

Stresszoldó gyógynövények

 

 

2008-07-07 22:55

ImageA stressz sok embernek okoz problémát, mégsem betegségnek, csupán az élet elmaradhatatlan velejárójának tekintik. Őseink folyamatosan vadállatok vagy ellenséges emberek támadásainak voltak kitéve, s az emberi test hormonok elválasztásával válaszolt e fenyegetésekre. A modern stressz alapvetően különbözik a múltbelitől, míg a szervezet reakciója nem változott.

 

A stresszhelyzet erősen serkenti a szimpatikus idegrendszert és a mellékvesét, növeli a légzésszámot, a vérnyomást, a vércukorszintet és a pulzust, ugyanakkor gátolja az emésztést. Akut esetekben a szervezet gyorsan regenerálódik és rövid időn belül visszaáll a normális szintre. Ha a stresszhelyzet hosszabb ideig áll fenn vagy krónikussá válik, akkor kóros állapotokhoz vezethet: a homeosztázis felborul és betegségek alakulhatnak ki, mivel a szervezet az állandó készültség fenntartására fordítja energiáit. A hosszú ideig fennálló stresszt álmatlanság, nem megfelelő táplálkozás, környezeti mérgek, depresszív lelki állapot okozhatja.

ImageA stresszoldó, az alkalmazkodást megkönynyítő (adaptogén) gyógynövények számos régi gyógyítási rendszerben ismertek, a cikk ezek közül ismertet néhányat:
- Az ázsiai ginszeng (Panax ginseng) a kínai orvoslásban a Yang Qit serkenti, azoknak adják, akiknek testfelépítése, izomzata és hangja gyenge. Az ázsiai ginszeng ellenállóbbá tesz a stresszel szemben, segíti a munkavégzést s jót tesz a mentális funkcióknak is. Antioxidáns hatása miatt széles körben alkalmazzák főzve, szárítva és frissen is. Bizonyított tény, hogy az ázsiai ginszenget legalább egy éven át fogyasztók esetében kisebb a rák kialakulásának kockázata, mint a nem fogyasztók körében, s az évtizedes használat tovább csökkenti a rizikót. A ginszenget a rák legtöbb fajtája ellen megelőzőszernek tartják, hiszen hatásos a száj, a nyelőcső, a gyomor, a belek, a máj, a tüdő, a hasnyálmirigy és a petefészek rákja esetén egyaránt.
- Az amerikai ginszeng (Panax quinquefolius) a kínai orvoslásban Yin Qi-serkentő, farmakológiai hatását tekintve az előzővel megegyezik.
- A szibériai ginszeng (Eleutherococcus senticosus), ahogyan azt neve is mutatja, nem igazi ginszeng, csupán hasonló hatású.
Image- A suma (Pfaffia paniculata) a nyugati gyógyászatban meglehetősen új növénynek számít, nevezik brazil ginszengnek is. Japánban hörghurut, magas koleszterinszint, vérszegénység, cukorbetegség, általános gyengeség, valamint stressz kezelésére használják. Fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatása miatt enyhíti a stresszel járó panaszokat, elősegíti a sebgyógyulást, mérsékeli a daganatok növekedését, szabályozza a vércukorszintet, a vérnyomást, a koleszterin- és a hormonszintet is.
- Az ashwaganda (Withania somnifera) tonizáló, vértisztító, összehúzó, idegerősítő és idegnyugtató hatású, az ájurvédikus gyógyászatban több mint 2500 éve alkalmazott gyógynövény, indiai ginszengnek is nevezik. Újabb kutatások szerint immunmoduláns hatása is van, javasolható nyugtalanságra és más lelki eredetű panaszokra is.
- A csüdfű (Astragalus spp.) a kínaiak egyik leghíresebb vér- és léperősítő növénye, amely a védekező Qit serkenti. Más gyógynövényekkel együtt alkalmazzák betegségek után, hosszú ideje fennálló stresszállapot kezelésére, valamint a vitalitás javítására. Számos tanulmány szerint serkenti az immunműködést, növeli a természetes ölősejtek, a T-sejtek, valamint a makrofágok aktivitását.
- Az édesgyökér (Glycyrrhiza glabra, G. uralensis) talán az egyetlen olyan gyógynövény, amelyet mind a 12 meridiánproblémára hasznosnak tartanak. Úgy tartják, hogy élénkíti a lépet és a védekező Qit. Szaponinokban és flavonoidokban gazdag, gyulladásellenes hatású, egyik fő hatóanyaga, a glycyrrhizin immunerősítő hatású, ezért hasznos lehet a HIV-betegek kezelésében is. Gyökerének alkalmazása aldoszteronszerű hatása miatt egyes betegeknél magas vérnyomást okozhat.
Image- A schisandra (Schisandra chinensis) általános erősítő és májvédő növény. Álmatlanság és ideggyengeség esetén hasznos is lehet, erősíti a mentális rendezettséget és a fizikai állóképességet.
- A jiaogulan (Gynostemma pentaphyllum) szaponintartalma négyszerese az ázsiai ginszengének, s erősebb hatásúnak is tartják. Baktériumellenes és gyulladáscsökkentő hatású, használható a vérnyomás beállítására, az immunrendszer serkentésére, fokozza a zsíranyagcserét, csökkenti a koleszterinszintet, erősíti a szervezetet.
Image- A reishi (Ganoderma lucidum), a shiitake (Lentinus edodes) és a maitake (Grifola frondosa) gombák a szó szoros értelmében talán nem adaptogének, ugyanakkor tumorellenes, immunerősítő hatással rendelkeznek. Az első kettőt tonizálónak tartják, míg az utolsót a "halhatatlanság elixírjének" is nevezik.

 

 Fekete bodza (Sambucus nigra)

 

 

ImageA fekete bodza bokrai szinte minden fás-bokros területen megtalálhatók, és tavasszal bőségesen díszítik őket a tenyérnyinél is nagyobbra megnövő, fehér, ernyős virágok. A bodza virágából nemcsak gyógyteát, hanem ízletes desszertet is készíthetünk.

 

A fekete bodza virága és gyümölcse egyaránt gyógyhatású. A virágokból készített tea izzasztó, köhögéscsillapító hatású. A virágokat akkor gyűjtsük, amikor még nincsenek teljesen kinyílva (van a kinyílt virágok között bimbó is), mert a jobban elnyílt virágok szárítás közben könnyen lepotyognak. A virágnyeleknél fogva kössük össze a tányérokat, és fejjel lefelé felakasztva szellős, árnyékos helyen szárítsuk meg. Ha teljesen megszáradt, a virágokat morzsoljuk le a szárról, és jól záródó dobozban vagy vászonzacskóban száraz, sötét helyen tároljuk. Az ősszel beérő, sötétlila bogyókból kellemes, savanykás ízű lekvárt főzhetünk, arra azonban ügyeljünk, hogy ez a lekvár – különösen nagyobb mennyiségben – hashajtó hatású. A bodzabogyóból kinyerhető festékanyagot ételfestékként is használják.

ImageA tavasz és kora nyár kellemes frissítő itala a házi bodzaszörp. Elkészítése nagyon egyszerű. Egy kétliteres befőttes üveget töltsünk meg vízzel. Keverjünk hozzá cukrot ízlés szerint. Tegyünk bele 3-4 alaposan megmosott bodzavirágot, és hagyjuk állni hűvös helyen 2-3 napig. Szűrjük le, és adjunk hozzá citromlevet ízlés szerint. Még kellemesebb ízű lesz a szörp, ha egy kanál mézet is belekeverünk. Jól behűtve nagyon kellemes frissítő.

Jó tudni…
- A bodza különösen vonzza a levéltetveket, ezért jól nézzük meg, hogy melyik virágot szedjük le. Ha a virágnyélen van pár darab tetű, az nem olyan nagy gond, mert a vastag nyelet úgysem használjuk fel. Ha azonban a virágon nagyon sok a tetű, inkább le se szedjük, mert a kis rovarok annyira ragadnak a virághoz, hogy szinte lehetetlen teljesen eltávolítani őket.
- A bodzavirágot ne tartsuk műanyag zacskóban, még pár órára sem. Ha a virágok befüllednek, nagyon hamar lepotyognak a szárukról.


 

 Fülgyertya

 

 

Az ősi időkben, és napjainkban is egyre inkább kedvelt módszer a fül és melléküregeinek tisztítása fülgyertya használatával. Dél-Amerikában ma is végzik a fül gyógynövényekkel való füstölését és a fülgyertyázást.

A fülgyertya-használat egyszerűsége és a fülgyertya hatékonysága miatt terjedt el Európában is

Az emberi fül nem megfelelő higiéniája gyengítheti a hallójárat átjárhatóságát, minek következtében a hallás minősége romlik és mikroorganizmusok telepedhetnek meg a fülben, ami különböző egészségügyi problémákhoz vezethet. Ebben az esetben ajánlott a fülgyertya használata.A fülzsír a hallójárat külső részén képződik, természetes körülmények között a fülzsír védi a fülcsatornát a különféle fertőzésektől.

Amikor viszont a fül higiéniája nem megfelelő, vagy korunk egyik súlyos problémája, a helytelen táplálkozás, stressz, munkahelyi ártalom hatására nagyobb mennyiségben képződik, felhalmozódik, akkor úgynevezett fülzsírdugó keletkezik. Ebben az esetben ajánlott a fülgyertya használata.


http://drinfo.hu/images/stories/eletmod/alternativ/egszsgnkre/ear_candle.jpg  http://biopatika.shop.hu/shop_ordered/7277/shop_pic/unas_761126.jpg
Ez a dugó befolyásolja a fül tökéletes működését, fülzúgást, fülviszketést és halláscsökkenést okozhat, ennek eltávolításában nyújt segítséget a fülgyertya használata.
A fülgyertya helyettesítheti a klasszikus fültisztító pálcikákat, amelyeknek használata megsértheti a fület.